Proiecte

Enterprise Europe Network este o initiativa a Comisiei Europene, fiind cea mai vasta retea care sprijina intreprinderi, organizatii de sprijinire a mediului de afaceri si profesionale, institute de cercetare, universitati, centre tehnologice, agenţii de dezvoltare din peste 50 de tari, incluzand cele 28 state membre ale Uniunii Europene, tarile candidate, tarile membre ale Spatiului Economic European (inclusiv Islanda, Liechtenstein si Norvegia) si alte tari terte.

Peste 600 centre gazduiesc Reteaua Enterprise Europe Network si ofera servicii specializate pentru sprijinirea afacerilor (informare, feedback, cooperare si internationalizare) si sprijinirea inovarii (transfer de know-how si tehnologie) Detalii suplimentare puteti afla accesand pagina web dedicata http://een.ec.europa.eu/.

Proiectul „PROSME – Promovarea IMM-urilor din România prin intermediul Enterprise Europe Network” este finanțat în cadrul Programului pentru Competitivitatea Întreprinderilor și pentru IMM-uri (COSME). Bugetul consorțiului proiectului pentru perioada 2015 – 2017 este de 966.592,50 Euro. Proiectul se deruleză în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2020.

Partenerii consorțiului sunt: ADR Sud Muntenia, Fundația Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, Ministerul Economiei, Universitatea Politehnică din București, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA, InPULSE Partners SRL, SC IPA SA – Societate comercială pentru cercetare, proiectare și producție de echipamente și instalații de automatizare, Camera de Comerț și Industrie Prahova, CEC BANK S.A, Asociația Română pentru industrie electronică și software (ARIES).

Grupul țintă căruia se adresează proiectul PROSME: IMM-urile care sunt orientate spre creștere, afaceri integrate și servicii de sprijin pentru inovare și sunt conectate la piețele europene și internaționale.

Scopul proiectului

Scopul proiectului constă în facilitarea accesului IMM-urilor la piețele europene și internaționale, care să fie orientate spre creștere, afaceri integrate și servicii de sprijin pentru inovare. În plus, rețeaua contribuie și la consolidarea competitivității și durabilității întreprinderilor europene care încearcă să exploateze noile oportunități apărute atât pe piața unică, cât și în țările terțe.

Ca parte a consortiului, ACAROM ofera firmelor interesate o gama variata de servicii precum:

  • identificare de parteneri de afaceri, prin acces la baze de date cu cereri si oferte de cooperare comerciala sau tehnologica;
  • participare la evenimente de brokeraj (parteneriate B2B) pentru dezvoltarea de relatii internationale intre IMM-uri, cooperare comerciala sau tehnologica;
  • participare in programe europene, solicitare de finantari, schimb de bune practici, inclusiv programe de cercetare si inovare;
  • informatii si consultanta privind licitatii publice internationale, oportunitati de piata, legislatie si politici europene, relevante pentru o companie sau un sector economic;
  • implicare in procesul de policy-making la nivel european, prin participarea la consultari publice sau alte initiative in domeniul competitivitatii si inovarii;
  • pachete de sprijin pentru IMM-uri inovative prin intermediul a 2 noi servicii:
    • Key Account Management (KAM) pentru beneficiarii de finantare prin intermediul Instrumentului pentru IMM (SME Instrument) in cadrul programului Orizont 2020 si care vizeaza sprijinirea IMM-urilor, prin servicii specializate si recomandarea unui  „coach” (specialisti recunoscuti in Uniunea Europeana), care vor asigura o exploatare de succes a resurselor proiectelor inovatoare implementate deja in fazele anterioare.
    • Enhancing Innovation Management Capacities (sprijinirea capacitatii de management a inovarii) pentru IMM-uri cu potential ridicat de inovare. In acest scop va fi realizata o evaluare a managementului inovarii (prin utilizarea unui nou instrument dezvoltat de catre European Innovation Management Academy din Germania – instrumentul IMProve) si implementarea unui plan de actiuni care vizeaza imbunatatirea managementului de inovare.

Pentru informatii suplimentare, va stam la dispozitie la email acarom@acarom.ro , telefon 0248.211.245 .

Articole:

INFO DAYS Bucuresti, 6 iunie 2018

6 Iunie 2018 – Info Day in Bucuresti – Sprijin acordat IMM-urilor de catre UE in Romania