Actiuni ACAROM

In lunie iulie-august 2017, actiunile ACAROM s-au derulat in urmatoarele directii:

  • In 29 august a fost aprobat Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Cercetarii si Inovarii (2326 & 2908) privind procedura de acordare a facilitatii fiscale de scutire de plata impozitului pe salarii a salariatilor care realizeaza venituri din salarii ca urmare a desfasurarii activitatilor de cercetare, dezvoltare, inovare. Sunt de acum create conditiile de a fi puse in aplicare prevederile pe acest subiect ale Codului Fiscal actual.Amintim ca ACAROM, impreuna cu alte asociatii, companii si institutii interesate de dezvoltarea CDI, au derulat cu tenacitate un demers indelungat pentru obtinerea acestei facilitati fiscale.
  • Presedintele ACAROM, domnul Gabriel Sicoe, a participat cu domnul Yves Caracatzanis, PDG Dacia si al Grup Renault Romania, la intalnirea din 20 iulie cu domnul Mihai Tudose – PrimMinistru al Romaniei , ocazie cu care s-au discutat perspectivele de dezvoltare ale industriei auto in tara, despre posibilitatile de stimulare a innoirii parcului vechi de automobile si a activitatilor de Cercetare Dezvoltare Inovare.
  • ACAROM a semnat cu Premium Expo, acordul de partneriat privind organizarea/derularea Salonului Auto Bucuresti & Accesorii editia 2017. Acest parteneriat exprimă dorinţa ambelor entităţi, ACAROM şi Premium Expo, de a aduce şi prezenta în cadrul Salonului Auto Bucureşti & Accesorii a cât mai multor produse şi tehnologii auto. Salonul se va desfasura intre 2 – 12 noiembrie in cadrul Romexpo Bucuresti.
  • ACAROM a primit de la Ministerul Mediului invitatia de a participa la intalnirile organizate in vederea identificarii politicilor pentru dezvoltarea infrastructurii nationale de incarcare a automobilelor electrice, prin finantare din Fondul de Mediu .
  • ACAROM a raspuns solicitarii Ministerului Economiei de a participa la construirea pozitiei tarii noastre legata de demersul Comisarului Comisiei Europene, Elżbieta Bieńkowska, privind măsuri destinate reducerii emisiilor de noxe ale vehiculelor si eventualele reglementari europene a accesului automobilelor diesel in orasele cu poluare ridicata.
  • ACAROM si-a continuat demersurile pentru prelungirea programelor Rabla si Rabla Plus destinate innoirii parcului auto national; in cursul lunii august au avut loc mai multe intalniri ale reprezentantilor ACAROM cu autoritatile, in cadrul Grupului de lucru instituit pe aceasta tema la Ministerul Mediului .
  • ACAROM a continuat sa monitorizeze evolutia, in sensul simplificarii si operationalizarii Metodologiei de aplicare a Legii 136/2017 de validare a OUG 32/2016 privind eliminarea impozitului pe salariul personalului din cercetare.
  • Prin presedintele sau, ACAROM a reiterat atat in media cat si in discutii cu autoritatile nationale, pozitia noastra cu privire la efectele negative ale importului necontrolat de autoturisme second hand, subliniind efectele daunatoare pentru mediu si siguranta rutiera cat si distorsiunile care afecteaza negativ piata auto interna .