Astazi, 1 aprilie 2020, a avut loc o videoconferinta, la care au participat domnul Prim Ministru Ludovic Orban, Ministrul Economiei Virgil Popescu, domnul Cosmin Marinescu – Consilier Prezidential, domnul Antonel Tanase – Secretar General al Guvernului si domnul Ionel Danca – Seful Cancelariei Primului Ministru, reprezentanti ai industriei auto din Romania reuniti sub umbrela ACAROM .
Cu aceasta ocazie am prezentat stadiul actual al industriei auto din Romania precum si o solicitare de adoptare a unor masuri adecvate de sustinere a acestui sector. Acestea va sunt prezentate mai jos:
Masuri de sprijin solicitate de industria auto:
FORTA DE MUNCA
– Acoperirea integrala de către stat a costurilor cu șomajul tehnic (si dupa incetarea starii de urgenta) pe o perioada de 3-6 luni, cu posibilitatea de prelungire, pentru companiile din sectorul auto, inclusiv furnizorii de piese de schimb si accesorii auto.
– Mecanisme de compensare a veniturilor angajatilor in perioada de reluare graduala/partiala a activitatii (dupa incetarea starii de urgenta)
– Prelungirea automata a contractelor de ucenicie suspendate pe perioada crizei
– Continuarea digitalizarii si debirocratizarii (ex. declaratii autentificate solicitate de Registrul Comertului)
– Amendarea Codului Muncii pentru a introduce posibilitatea ca angajatorul să decidă unilateral:
- un orar redus de muncă, cu o reducere proporțională a salariului, pe perioada efectelor crizei Covid-19, corelat cu o compensare din partea Guvernului pentru acest orar redus, inclusiv pentru locurile de muncă indirecte afectate de criză (idem sistem german Kurzarbeit)
- reducerea programului de lucru de la 5 zile/săptămână la mai puțin de 4 zile/săptămâna (limita curentă)
- programarea zilelor libere de concediu, in cazuri de forță majora
Perioada de valabilitate propusă pentru aceste măsuri este de 12 luni după încetarea stării de urgență (pentru redresarea companiilor, in contextul unei reveniri lente a economiei).
FINANCIAR/FISCAL
– Plata în regim de urgență a tuturor datoriilor scadente ale statului către societăți: ex. rambursare TVA, concedii medicale (suplimentarea in regim de urgenta a bugetelor necesare si a capacitatii de procesare a cererilor)
– Amânarea/eșalonarea plății taxelor locale, impozitelor pe terenuri/clădiri/profit, si TVA pentru sfârșitul anului 2020 urmata de posibilitatea plătii sumelor datorate pe anul 2020 in trimestrul I 2021
– Amânarea/reeșalonarea la plata a creditelor bancare si a dobânzilor aferente pentru firmele afectate, pe o perioada de minim 9 luni.
– Garanții de stat (prin Ministerul Finanțelor Publice) pentru companiile care obțin credite, si acoperire parțială/totală a costurilor cu dobânzile
– Amânarea plătii taxelor vamale si proceduri mult mai rapide si eficiente de tranzit vamal (inclusiv puncte de trecere frontiera dedicate tranzitului de mărfuri) si accelerare a proceselor de rambursare inter-alia
– Amânarea țintelor nationale si europene de reducere a emisiilor datorate automobilelor, ex. trecerea la norma de emisii Euro 6d prevazuta pentru 01/01/2021 si ținta CAFE 2021 = 95 CO2/km, intrucat actualul context de oprire a industriei auto face imposibila respectarea acestora
– Mentinerea in activitate a atelierelor service, (chiar si in situatii dificile), pentru a raspunde cererii clientilor.
Va vom tine la curent cu evolutiile viitoare.