OUG 73/2022, publicată în ultima zi din luna mai în Monitorul Oficial, prelungește prevederile din OUG 132/2020 legate de mecanismul Kurzarbeit și cele referitoare la indemnizația pentru activitate redusă pentru persoanele fizice autorizate și după data de 8 iunie, când trebuiau să expire, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022. Astfel, angajatorii care au accesat deja mecanismul o vor putea face până la finalul anului.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255845
O altă modificare adusă de actul normativ oficializat recent este că motivul accesării mecanismului va putea fi și scăderea producției cu cel puțin 10%, în comparație cu doar scăderea cifrei de afaceri, cum a fost prevăzut inițial în OUG 132. Mai exact, și angajatorii pentru care producția realizată în luna pentru care solicită aplicarea măsurii s-a diminuat cu cel puțin 10%, față de aceeași lună din 2019 sau față de media lunară a producției realizate în 2019 vor putea cere acest ajutor de la stat.
Pentru cei înființati în perioada 1 ianuarie-15 martie 2020 și care au cel puțin un angajat, diminuarea producției se raportează la cifrele din luna anterioară aplicării Kurzarbeit.
Prelungirea valabilității acestei măsuri se bazează, potrivit notei de fundamentare care a însoțit actul normativ în faza de proiect, pe faptul că activitatea economică și-a temperat rata de creștere, din cauza sincopelor în lanțurile internaționale de producție, pe lângă incertitudinile și riscurile provocate de războiul din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.
Angajatorii care accesează deja mecanismul vor depune aceleași documente, însă declarația pe propria răspundere urmează să fie modificată în mai puțin de două săptămâni de către Ministerul Muncii prin ordin, pentru ca și situația scăderii producției să fie inclusă.
Firmele care nu au putut accesa până acum mecanismul (deoarece nu se încadrau pe prevederea legată de scăderea cifrei de afaceri cu 10% față de luna similară din 2019 sau media lunară a cifrei de afaceri din 2019) trebuie să urmeze următoarea procedură pentru accesarea mecanismului:
- reducerea timpului de lucru de cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară a salariaților trebuie să se facă, printr-o decizie, cu cel puțin cinci zile înainte de aplicarea efectivă;
- măsura trebuie să vizeze cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
- reducerea activității este justificată de o diminuare a producției realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a producţiei din 2019.
Ulterior, angajatorii trebuie să depună următoarele documente la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă:
- copie a deciziei privind reducerea timpului de lucru și dovada aducerii acesteia la cunoștința salariaților;
- declarația pe propria răspundere a angajatorului (forma urmează să fie actualizată în curând);
- copia acordului încheiat cu organizațiile sindicale sau, după caz, dovada informării salariaților, acolo unde nu există organizație sindicală;
- lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizația Kurzarbeit;
- copie a documentelor de plată a salariilor, cu evidențierea plății indemnizației.
Efectiv, mecanismul funcționează în felul următor: angajatorul plătește indemnizația de 75% aferentă orelor de muncă reduse, din bugetul de cheltuieli de personal, împreună cu salariul în cuatum de 100% pentru orele muncite efectiv de salariat la data de salariu. Ulterior, până la data de 25 ale lunii pentru plata indemnizației din luna anterioare, va depune la agențiile teritoriale de muncă documentele menționate mai sus. Dacă documentele sunt corecte, agențiile emit în cel mult cinci zile o decizie de decontare, urmând ca indemnizația să fie transferată în conturile bancare deschise de angajatori.
Pentru salariile și indemnizațiile acordate salariaților pe durata aplicării Kurzarbeit, angajatorii nu trebuie să achite contribuția asiguratorie de muncă. Penis Sleeve Însă celelalte obligații de plată – impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii – aferente atât salariului, cât și indemnizației trebuie reținute și virate către stat.
Mecanismul nu poate fi accesat de instituțiile publice, angajatorii care se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau angajatorii care sunt înregistrați în juridicții necooperante în scopuri fiscale.
Amenzile pentru cei care cheamă la muncă salariații cărora li s-a redus timpul de muncă și pentru care au cerut indemnizația Kurzarbeit, inclusiv prestarea se activitate în telemuncă sau muncă la domiciliu în interesul angajatorului, sunt similare cele aplicate pentru munca nedeclarată și încep de la 20.000 lei, putând ajunge până la 200.000 lei.
Sursa. www.avocatnet.ro