Seminarul Învățământul Profesional Dual – alternativă viabilă pentru pregătirea forței de muncă în industria auto
Industria auto este, fara indoiala, cel mai dinamic sector industrial din tara, cu o cifra de afaceri estimata pentru 2018 la 27-28 miliarde euro, cu cca. 226.000 salariati. Pastrarea competitivitatii globale presupune, pe langa robotizare, fabricatii inteligente bazate pe concepte hy tech : internetul lucrurilor, inteligenta artificiala, analize bigdata, cloud computing etc. Sectorul auto a intrat déjà in etapa “Industry 4.0” care va revolutiona productia de automobile in anii urmatori.
Industry 4.0. reprezinta o provocare exceptionala si pentru resursa umana care va anima fabricatia de automobile si de componente in viitorul apropiat. Provocarea vine, insa, pe fondul unei crize de forta de munca devenita acuta in unele zone industriale din tara.
In acest context, Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania a organizat ieri, 18 octombrie, la Salonul Auto Bucuresti & Accesorii, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual, un seminar dedicat invatamantului profesional dual pentru industria si after-market-ul auto. Sistemul dual, aplicat in Germania de peste 100 de ani, a fost adoptat de multe tari europene cu industrie auto. A fost, de asemenea, experimentat cu succes de mai multi ani in Brasov, Sibiu, Cluj – Napoca, Alba, Timisoara, dovedindu-se a fi capabil sa formeze operatorii necesari « Industry 4.0. »
In cadrul Seminarului presedintele Autoritatii Nationale recent infiintate, Stelian Fedorca, a prezentat obiectivele, actiunile si calendarul Autoritatii, care vizeaza sa dinamizeze extinderea la nivel national a invatamantului profesional dual.
Firme auto importante si scoli care practica sistemul de invatamant dual au impartasit experientele proprii participantilor la seminar. Au fost identificate calificarile comune din fabricatie si after-market, astfel incat programele de formare sa fie coroborate.
« Administrat inteligent si cu tenacitate de catre noua Autoritate, bucurandu-se de sprijinul ACAROM si al companiilor auto, sistemul dual de formare a operatorilor pentru industria auto va putea deveni o solutie de succes pentru contracararea crizei fortei de munca si pentru valorificarea potentialului de competitivitate si dezvoltare a acestui sector vital pentru industria noastra » a subliniat Gabriel Sicoe, presedintele ACAROM.