Economia maghiară a crescut cu aproape 5% atât în 2018, cât și în 2019, iar pentru 2020, înainte ca efectele pandemiei Covid să fi devenit evidente, se prognozase o creștere de 3-4%. Economia a început în mod convingător în 2020, dar tendința pozitivă s-a schimbat rapid dupa declansarea pandemiei. La 11 martie 2020 guvernul a declarat starea de urgență și a introdus restricții sanitare de amploare și măsuri de protecție, dintre care unele au fost relaxate ulterior, apoi intarite din nou, in functie de evolutia pandemiei in Ungaria.
Rezultatul : în primul trimestru PIB-ul a crescut cu doar 1,9% și a atins punctul său minim în T2, cu un minus de 13,7%. În cele din urmă, la nivel anual, a rezultat o recesiune de -5,1%. Pentru 2021 Banca Națională Maghiară (MNB) estimeaza o creștere economică de 4-6%. Rata șomajului, care era (numai) 3,4% înainte de Covid, a crescut aproape de 5% la sfârșitul anului trecut, iar pentru 2021 rata șomajului se așteaptă să scadă la 4,0%, ca effect al revigorării preconizate a economie.
Industria auto si industria prelucrătoare, în general, au fost principalele responsabile de scăderea accentuată a PIB-ului national in primul an de pandemie. Determinate de situatia sanitara si de prabusirea cererii de autoturisme pe piata internationala si interna, opririle repetate de producție din industria auto s-au propagat imediat in amonte, provocand întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare si diminuarea producției din multe sectoare economice. Un rezultat cu posibile consecinte in viitor : amânarea unor investiții majore in industria auto maghiara. Pentru a diminua efectele pandemiei, la jumătatea lunii aprilie 2020 a fost introdusa flexibilizarea programului de munca. Subvenții salariale temporare și scutirea / reducerea anumitor impozite și taxe, precum și un moratoriu al creditelor au fost de asemenea stabilite pentru anumite sectoare, inclusiv sectorul auto. Unele sunt încă în vigoare.
Industria auto din Ungaria – date relevante
- Contributia industriei auto la PIB : 4,5%.
- Ponderea in exportul national : 20%.
- Valoarea productiei de autoturisme (2018) : 13,3 mld Euro.
- Valoarea productiei de componente auto din grupa CAEN 29.3 (2018), : 12.8 mld Euro.
- Numar de autoturisme produse (2020) : 406.497 (-18%/2019)
- 700 companii auto, din care 4 constructori si 69 furnizori de rang 1, peste 175.000 angajati.
- Capacitatati de productie autoturisme 500.000 unitati si 2,1 mil. motoare/an
- Constructori auto : OPEL/STELLANTIS (din1992), SUZUKI (1993), AUDI ( 1993), MERCEDES (2012) + decizie de investitie BMW.
- 51 din cei mai mari 100 furnizori auto din lume sunt prezenti in Ungaria.
- Cei mai importanti investitori in RD auto : Audi, Grup Bosch, Continental, Knorr Bremse, Thissenkrupp, Valeo.
- 25 universitati cu profiluri legate de industria auto functioneaza in 42 locatii.
- 2300 de studenti se pregatesc in sistem dual si cca 40.000 elevi sunt cuprinsi in sistemul de invatamant vocational dual.
- Exista centre de excelenta tematice si universitati duale cu profil auto ; masterate de controlul si programarea vehiculelor autonome au fost introduse la Univ. Budapesta.
- Guvernul a incheiat acorduri strategice de dezvoltare cu 37 mari companii auto din tara.
FOTO: Motorul Audi cu nr 38.000.000 a fost fabricat la Gyor in iulie 2020
Climatul investițional in sectorul auto
Reducerea ratei impozitului pe profit la 9% în 2017 și reducerea suplimentara a contribuțiilor angajatorilor la asigurările sociale de la 17,5 la 15,5% la jumătatea anului 2020 au constituit stimulente suplimentare pentru a promova înființarea/dezvoltarea de companii. Proiectele importante și investițiile în tehnologiile viitoare beneficiază în prezent de un tratament preferențial din partea guvernului, iar Agenția Ungara de Promovare a Investițiilor (HIPA) este foarte activa pentru a atrage noi investitii auto străine, inclusiv pentru a înființa activități de cercetare și dezvoltare. De asemenea, nivelul salarial relativ scazut in raport cu cele din Europa occidentala continua sa reprezinte un avantaj local pentru investitorii straini. Ungaria poate fi cu siguranță privită ca o țară cu salarii mici și cu impozite reduse în UE, deși creșterile salariale reale au depășit în mod regulat rata inflației în ultimii ani. Deficitul de muncitori calificați a constituit unul dintre motive.
Cu toate acestea, din cauza perspectivelor incerte privind redresarea economică și ciclică globală, înclinația companiilor de a investi a fost încetinită, astfel ca mai multe proiecte de investitii, deja anuntate, au fost amanate. Exemplele cele mai semnificative sunt : planificata investitie BMW din Debrecen, extinderea uzinei Daimler din Kecskemét pentru productia de masini electrice si investita coreeana SK Innovation de la Ivancsa pentru baterii destinate masinilor electrice (30 GWh, 2,3 mld. $, 2500 locuri de munca), reconfirmata recent s.a.
Caracteristica sectorului auto din Ungaria (constructori si furnizori locali), care generează aproape 15% din PIB-ul Ungariei, este puternic dependenta de investitiile si de cererea de autoturisme si de componente din zona economică germană. Nu numai in sectorul auto, ci in general, companiile germane sunt parteneri comerciali predilecti pentru Ungaria. Un volum de aproape 27% din totalul exporturilor se realizează spre companii germane și aproape 25% din importuri provin din Germania. Ungaria este una dintre puținele țări cu o balanță comercială pozitivă cu Germania.
FOTO: Mercedes EOB electric va intra in fabricatie in 2021 la Kecskemet
Pe lângă condițiile fiscale foarte favorabile, cadrul legal ungar este stabil și oferă o bază fiabilă pentru activitățile economice din țară. Un element pozitiv pentru industria auto in special: reglementările din dreptul maghiar al societăților comerciale și din Codul civil maghiar sunt comparabile cu cele din Germania. Legislația muncii din Ungaria permite un grad ridicat de flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru și remunerația, putand fi descris ca fiind prietenos cu angajatorii. Faptul că guvernul – în special în industrie – intenționează să restructureze condițiile cadrului legislației muncii în favoarea angajatorilor a fost demonstrat de ordonanța adoptată în aprilie 2020 pentru preluarea formulei kurzarbeit prin care timpul de lucru poate fi stabilit unilateral de angajator pe o perioada de pana la 24 de luni.
Industria auto demonstreaza, chiar in actualele conditii, un considerabil potențial de dezvoltare. Cum se stie, pe lângă marii producători : Audi, Mercedes-Benz, Opel și Suzuki, mulți furnizori de rang 1 s-au stabilit în Ungaria. De la Bosch la Knorr-Bremse si până la Zollner, alte mari firme internationale de componente auto au investit in tara vecina. Multe companii mijlocii din lanturile lor valorice le-au urmat în ultimii 25 de ani, constituind o retea densa si solida cu mare grad de antrenare in economia maghiara.
Instruirea duală la nivelurile secundar si tertiar, copie a modelului german, a fost promovată si sustinuta de stat de multi ani in invatamantul maghiar, in primul rand in cel legat de industria auto. Multe companii auto sustin si participa activ la acest demers.
Nu in ultimul rand trebuie subliniat ca numeroase firme auto internationale și-au localizat in Ungaria părți considerabile din facilitățile de cercetare și dezvoltare precum si unități de IT legate de industria auto, ceea ce indică, printre altele, disponibilitatea specialistilor bine calificați ca si anvergura si calitatea invatamantului maghiar de profil.
Pe de alta parte, concentrarea puternică pe sectorul auto, aflat in 2020 in declin temporar, a condus in actuala criza la o scădere la nivel national a portofoliilor de comenzi interne și, implicit, la subocupare în multe sectoare industriale colaterale. Pentru a evita un val de disponibilizări, a fost adoptat un regulament bazat pe modelul german pentru acordarea de indemnizații de scurtă durată, care, însa, nu poate fi comparat cu modelul originar decat într-o măsură limitată.
Provocari si avantaje specifice pentru companiile auto din Ungsria
De câțiva ani multe companii din anumite regiuni ale țării au avut dificultăți în recrutarea și reținerea pe termen lung a lucrătorilor calificați. În special în regiunile apropiate de granițele cu Austria și Slovacia mulți lucratori lucrează ca navetiști în țările vecine din cauza salariilor mai mari. Multi operatori si specialisti buni din toate zonele industriale s-au stabilit în alte țări ale UE. În perspectiva numeroase fabrici auto s-ar putea confrunta cu problema pierderii angajaților. In consecinta, angajarea și pastrarea personalului calificat poate deveni o provocare foarte serioasa, in conditiile in care invatamantul dual reprezinta o solutie buna, dar partiala. Per total, avantajul calitatii fortei de munca, desi neomogen din punct de vedere teritorial, se conserva.
Pe langa existenta in multe zone a lucrătorilor calificați și pe langa infrastructura buna de transport, stimulentele publice joacă, de asemenea, un rol în selectarea de noi locații pentru investitii. Alegerea locatiei poate fi decisiva pentru eligibilitatea subvențiilor. În timp ce nu se acordă subvenții în zona extinsă a Budapestei, există oportunități bune de a obține subvenții maghiare sau UE în regiunile mai putin dezvoltate. Investitorii care se stabilesc în astfel de zone pot beneficia si de reduceri de taxe si impozite locale. Avantaje din ce in ce mai pretuite decug din infrastructura de RD, inclusiv din ramura universitara, precum si din faptul ca functioneaza o buna legatura intre companiile auto si universitati care sunt tot ma dispuse sa-si adaptaze curriculele necesitatilor evolutiilor din industria auto.
Atractivitatea Ungariei pentru investitii auto straine, inteligent si eficient gestionata de guvern, motivata si de prezenta a unei retele competitive de furnizori auto, continua chiar in conditiile actuale. Asa cum am mentionat, BMW și un mare producător de baterii sud coreean, si-au reconfirmat recent deciziile de înființare a unor importante unitati de producție în Ungaria. Acestea vor fi urmate de alte delocari de productie si de cercetare. Apropierea de Germania, infrastructura bună, nivelul salarial favorabil, facilitatile locale și nivelul de educație constant bun vor continua cu siguranță sa contribuie în favoarea alegerii Ungariei ca loc de investiții auto. Tendința conform căreia companiile asiatice aleg tot mai multe locații noi în Europa se remarcă și în Ungaria și se va accentua. Pe de alta parte, multe companii europene se străduiesc să își reducă dependența de regiunea asiatică și să mute activitățile înapoi în Europa. Ungaria va beneficia cu siguranță și de acest lucru. Prognozata crestere a veniturilor salariale pare a nu afecta intro masura sensibila atractivitatiea investirii in industria auto. Per total, in ciuda problemelor produse de actuala criza sanitara si a problemelor de sourcing subsecvente, autoritatile maghiare se asteapta la continuarea dezvoltarii si modernizarii acestui sector.
Comparatie succinta cu industria auto din Romania
- Traditie in fabricatia de autoturisme : Romania din 1968, Ungaria din 1992.
- Demararea investitiilor externe in fabricatia de autoturisme : Romania/Renault-2000, Ungaria/Opel-1992.
- Capacitati de productie autoturisme (unit./an) : Romania- 600.000/2producatori, Ungaria 500.000/4 producatori.
- Productia de autoturisme (nr. buc in 2020) : Romania- 439.107 – loc 9 in Europa, Ungaria – 406.497 loc 10.
- Cifra de afaceri (mld. Euro) in fabricatia de autoturisme (2018) : Romania – 7,35, Ungaria – 12,36.
- CA (mld. Euro) in fabricatia de componente auto cuprinse in grupa CAEN 29.3 (2018) : Romania – 13.5, Ungaria – 11,5.
- Valoarea adaugata (mld. euro) in fabricatia de componente auto (CAEN 29.3) : Romania – 3.5, Ungaria – 2,2.
- Numar salariati in partea din industria auto cuprinsa in grupa CAEN 29.3: Romania – 194.361, Ungaria – 101.765.
- Ponderea capitalului strain in industria auto din ambele tari: peste 90%.
Asociatia reprezentativa a industriei auto din Ungaria: AHAI – Asociația Maghiară a Industriei Auto (MAGE) (www.gepjarmuipar.hu)
Surse: MAGE, HYPA, Roedl&Part, ACEA
ACAROM, 3.06. 2021.