Probleme actuale ale sourcing-ul in industria auto.

Actuala criză globală a aprovizionării cu semiconductori auto (mai precis de circuite integrate sau cipuri) a devenit extrem de preocupanta pentru industria auto, întrerupând sau încetinind producția de automobile. Creșterea rapida a cererii din partea unui sector auto cu sourcing just in time, care concurează cu alte industrii în creștere rapidă, a creat o presiune prea mare asupra  producției  de cipuri/semiconductori  producand dezechilibre  și fracturi în structurile lanțului de aprovizionare cu astfel de microcomponente. S-au adaugat fluctuații dramatice ale cererii cauzate de pandemie, completate cu opriri ale fabricatiei in marile fabrici de cipuri  din cauza întreruperii de curent electric din Texas, a incendiilor din Japonia și a penuriei de apă din Taiwan. Toate acestea s-au produs pe fondul unei remodelari a industriei globale de cipuri si elemente de microelectronica  in care China tinteste o pozitie dominanta. Este clar, in aceste conditii, că industria auto va trebui să revizuiască în mod fundamental si rapid procesele si sursele sale de aprovizionare cu cipuri bazate pe semiconductori.

In plus, au aparut si alte perturbatii globale, cu ecouri clare si in tara, in aprovizionarea cu anumite sortimente de materiale pentru fabricarea componentelor auto din mase plastice sau cauciuc, ca si cu oteluri.

  1. Penuria de circuite integrate (CI- cipuri) cu semiconductori

Pandemia COVID a fost factorul declansator al actualei crize de semiconductori in industria auto care, din martie 2020, a fost afectata de o dubla cvasiblocare a desfacerii si a productiei auto in timp ce, in aceeasi perioada, ca efect al aceleiasi pandemii, s-a declansat o cerere  accelerata de cipuri pentru telefoane mobile, laptopuri si  play stations-uri, ale caror  vanzari au explodat. Caderea cererii de autoturisme pe piata a provocat incetinirea sau sistarea  temporara a aprovizionarii cu cipuri in industria auto precum si amanarea unor investitii  programate anterior pentru cresterile de capacitati la furnizori de cipuri. Reluarea productiei auto si cresterea mai puternica decat asteptarile care a urmat in Asia, in special in China (+ 650.000 autoturisme/luna intre iulie si septembrie 2020), a generat o crestere brusca a cererii de componente auto care folosesc cipuri. S-a adaugat faptul ca Huawei, motivat si de tensiunile chino-americane, si-a asigurat un stoc de cipuri urias pentru doi ani. Criza era de acum amorsata.

In Europa, instabilitatea cererii si a productiei de autoturisme in trimestrele doi si trei 2020 a necesitat, la nivelul furnizorilor de module si dispozitive electronice, utilizarea stocurilor proprii de cipuri specifice in asteptarea evolutiilor clientilor lor, constructorii.   În septembrie- octombrie și, în special, în noiembrie-decembrie 2020, comenzile de autoturisme, stimulate de multe guverne europene au crescut. A rezultat o sporire accentuată a vânzărilor, in special de electrice și hibride, ceea ce s-a tradus intr-o majorare a cererii de componente electronice (160% in decembrie fata de septembrie 2020)

Aceste fenomene au condus la un decalaj global între capacitățile de productie de cipuri, complet saturate, si consumul  industriei auto. Problema principala a fost cea a microcontrolerelor, domeniu in care 7 producători mondiali livrează 95% din  necesarul pietei auto globale. Cei 7 depind insa de un subcontractant taiwanez de cipuri specifice, TSMC –Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai important din lume,  cu o uzina uriasa de 17 miliarde dolari, care furnizează cipuri pentru 70% din piața mondială de microcontrolere, indispensabile automobilelor actuale, in timp ce asigura ponderea livrarilor de cipuri si  pentru alte utilizari. Alti jucatori asiatici importanti pe aceasta piata sunt Samsung (Coreea de Sud) si Renesais Electronics (Japonia).

Reactia prin investitii la criza semiconductorilor, dupa ce s-a dovedit ca este necesara, nu putea fi mai rapida de un an, determinata in special de realizarea extrem de sofisticatelor instrumente de productie, cele mai multe din Europa de Vest. Chiar dacă producătorii din sectorul electronic vor face totul pentru reducerea decalajul dintre cerere și ofertă, decalajul va rămâne semnificativ, cel putin in urmatoarele 6 luni.

O radiografie a pietei internationale de circuite integrate arata ca, la ora actuala, SUA au o cota de 12% din productia mondiala (fata de  37% in 1990), China 15% fata de 0%,  Europa 9% fata de 44%.

Se pare insa ca, dincolo de tulburarile provocate de pandemia COVID, penuria actuala are la origine si mai vechile ambitii chineze de a deveni numarul 1 mondial in productia de componente electronice (bazate pe semiconductori), intr-o prima faza, dar si in cea de circuite integrate, in faza urmatoare. In aceasta idee, in 2020, pentru ca productia interna de cipuri nu era inca suficienta, China a importat echivalentul a 380 de miliarde de dolari în cipuri, mai mult decât importurile sale totale de petrol. Această cifră corespunde unei creșteri de 25% față de 2019, creștere care era nu numai rezultatul cresterii consumului de cipuri a lui Huawei, ci, mai degraba, al unei masuri nationale  de creare stocuri. Cipurile importate si stocate proveneau de la ceea ce chinezii denumesc zona „blocului american”: Statele Unite, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud și Europa. Simultan, importurile de echipamente pentru dezvoltarea de capacitati de productie pentru cipuri chinezesti au crescut cu 20%.

China, asigurata de acum cu stocuri si, mizand pe o crestere a productiei proprii de cipuri (dar si in multe dintre fabricile delocalizate in mod nechibzuit din vest in Asia si apoi recapitalizate de chinezi) a anunțat, în martie 2021, cresterea taxelor de import pentru echipamente și circuite integrate până în 2030, cu intentia vadita de a forta cresterea interna a acestui sector vital pentru viitor. Acestea sunt semnale care arata determinarea chineza de a dobandi o pozitie dominanta pe piata componentelor electronice bazate pe semiconductori, componente indispensabile digitalizarii si inteligentei artificiale, decisive in evolutia  a numeroase sectoare economice, inclusiv cel al automobilelor.

In ciuda faptului ca devenit evident ca nu trebuie subestimata creativitatea si forta de  dezvoltare a chinezilor, se considera ca China nu va putea singura sa asigure dezvoltarea  dorita pentru domeniul cel mai de varf si de viitor al cipurilor. De ce ? Pentru ca China nu are acces, deocamdata, la tehnologiile pentru circuitele integrate gravațe pe folii de 7 nanometri sau mai puțin. In plus, China se confruntă cu un obstacol care va fi foarte dificil de depasit dacă occidentul, sub presiunea americana, va menține restricțiile actuale: nu vor putea fabrica cipuri cu folii de 7, 5, 3 sau 2 nanometri fără instalatiile de litografiere extrema in ultra-violet produse in Vestul Europei si SUA, si nici fara proiecte de circuite integrate din noile generații realizabile numai cu instrumente software speciale de proiectare asistată a acestora, softuri a căror proprietate intelectuală este în principal americană și, într-o măsură mai mică, europeană.

Penuria de semiconductoare a lovit industria  auto tocmai cand a demarat « revolutia » masinilor electrice

Cum se stie, penuria de cipuri folosite la nenumarate module, aparate, microcontrolere si la alte dispozitive electronice pentru automobilele actuale s-a manifestat  acut  la nivelul constructorilor la inceputul lui 2021. PSA, General Motors, Toyota, Ford, Hyundai, Nissan, Renault, Volkswagen….si, in amonte, multinationalele furnizoare de astfel de componente au trebuit sa franeze sau sa opreasca temporar productia lor datorita penuriei de semiconductori, ceea ce continua sa se intample si acum. O analiza recenta a HIS Markit evalua la cca 1 milion numarul de autoturisme care nu au fost produse din aceasta cauza in primul trimestru al acestui an, iar scaderea cifrei de afaceri cu 60 miliarde dolari in 2021.

Previziunile optimiste afirma ca penuria de cipuri pentru industria auto se va diminua incepand din trimestrul 3 si va lua sfarsit in trim. 4, 2021. Dar, in contextul politico-economic mondial actual, mizele care au provocat si domina inca « criza semiconductorilor » sunt atat de importante, incat, cu toate eforturile de a reechilibra piata legata de industria auto, actualele prognoze optimiste ar putea fi infirmate, cu consecinte dure pentru productia de automobile din Europa, inclusiv din tara noastra. Semnificativ, Doamna Clotilde Delbos, DGA Grup Renault constata in martie a.c.: « in fiecare saptamana suntem nevoiti sa utilizam componentele pe care le avem pentru a maximiza productia de autoturisme pe care le asteapta clientii…Din cauza penuriei de cipuri, unele uzine ale Grupului din Romania, Maroc, Franta sunt oprite temporar situatia schimbindu-se in fiecare zi », iar in aprilie declara ca « vizibilitatea privind sfarsitul crizei de cipuri se deterioreaza, pe masura ce apar noi stiri » ; Stellantis a decis revenirea la tablourile de bord analogice pe Peugeot 308 ; Daimler aloca cipurile deficitare modelelor mai scumpe diminuind productia la clasa C, iar VW a redus sensibil productia automobilelor termice, in timp ce Ford a anunțat ca, datorita penuriei de cipuri, întârzierile de producție ar putea costa între 1 și 2,5 miliarde de dolari în 2021. Fima de prognoze si consultanta auto AlixPartners estimeaza ca penuria actuala de semiconductori ii va costa numai pe constructorii de automobile 90 mld Euro si ca 3,9 mil autoturisme nu vor pute4a fi produse in acest an.

Semiconductorii par a fi « noul petrol » intr-o economie mondiala tensionata si se pare ca « razboiul » semiconductoarelor se afla abia la inceput.

Urmare actualei crize a semiconductorilor, SUA a decis sa sustina construirea unei fabrici de foarte mare capacitate in Arizona pe tehnologie TSMC si, desigur, va ingradi exportul de tehnologii de productie si de softuri occidentale catre China. Exista, desigur, si argumente de ordin militar pentru acesta decizie. Pe de alta parte cancelarul german, dna Merkel, declara : « Mă simt frustrata ca un bloc mare, precum Uniunea Europeană, nu este capabil să producă suficiente cipuri”, subliniind riscul dependentei exagerate  de producatorii asiatici si adauga : « avem nevoie de fiabilitate in sourcing, astfel ca evenimente exterioare sa nu duca la nerespectarea contractelor de livrari », notand cu ironie ca majotitatea masinilor utilizate pentru fabricarea cipurilor se fabrica in Germania. Pana atunci insa, continua fragilizarea productiei europene de automobile, inclusiv la Dacia si Ford Romania, unde penuria de semiconductoare a determinat perioade de intrerupere a productiei de autoturisme.

Criza cipurilor nu s-a concentrat numai la nivelul constructorilor. Un sondaj efectuat cu o luna in urma in Franta de catre FIEV (asociatia similara ACAROM) in randul furnizorilor francezi din industria auto releva dimensiunile consecintelor directe sau indirecte ale crizei actuale: 92% dintre companiile chestionate se confruntau cu întârzieri de livrare de la furnizorii proprii și 52% reclamau o creștere a prețurilor de cumpărare (pentru 37% dintre ele, o creștere între 10 și 25% și pentru 16%, mai mult de 25%). Consecințele penuriei continuă să fie resimțite și se înrăutățesc: 83% din respondenti reclama întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare, 54% declinul activității, 13% inchiderea temporară a unităților de producție.

Criza cipurilor a relevat o dependenta stanjenitoare a industriei auto occidentale de producatorii cu tehnologie avansata neeuropeni. Recent, Comisia Europeana, considerand ca dependenta fata de Asia a industriei europene de automobile este « excesiva si inacceptabila » urmeaza sa stabilesca masurile necesare pentru a realiza in interiorul UE capacitatile de productie necesare de cipuri auto, extrapoland ideea bateriilor electrice europene. Europa are atuurile ei pentru viitor: tehnologiile de litografiere ASML si brevete pentru softurile de varf in domeniu, pe langa o foarte solida experienta. Pentru viitorul apropiat va trebui sa dezvolte fortele remarcabile legate de aplicatiile auto de la Bosch, ST Microelectronics (F+I), Infineon (DE), NXP (NL), ultimele doua cu activitati de RD in Romania. Infineon va urgenta deschiderea unei noi fabrici pana la sfarsitul anului.

Considerand ca microelectronica este cheia dezvoltării lumii industriale in viitor si ca penuria actuala de circuite integrate trebuie rezolvata in mod sustenabil in UE, mai multe țări europene, in frunte cu Franța și Germania, au anunțat decizia de a coopera în acest domeniu, beneficiind de un consistent suport european, care ar putea atinge 50 miliarde euro, printr-un proiect de anvergura, de interes european comun (PIIEC). Tinta este ca pana in 2030 productia europeana de cipuri avansate sa se dubleze.

  1. Probleme de aprovizionare cu materiale primare pentru mase plastice, cauciuc

Pe filierele de mase plastice si cauciuc din industria auto, pe langa efectele directe sau indirecte ale pandemiei (lockdown-uri), actioneaza numerosi factori, adesea contradictorii: variatiile productiei si pretului petrolului, cresterea utilizarii gazelor de sist din SUA, delocalizarea in Asia de fabricatii de granule din mase plastice (timpul si costul de transport mai mari), cresterea consumului de mase plastice in China cu sistarea exportului de materiale primare, precum si blocarea datorita frigului care a afectat substantial in februarie uriasul complex petrochimic din Texas, responsabil pentru productia unei cote importante de materiale primare pentru mase plastice si cauciuc.  Conform « L’ Usine nouvelle » tona de PVC a crescut de la 840 dolari in iulie 2020 la 2200 dolari in martie 2021, iar tona de poliolefine s-a scumpit cu 200 dolari. In Franta, in primul trimestru 2021, in conditiile in care pretul petrolului a crescut cu 35%, pretul butadienei s-a marit cu 53%, iar al etilenei cu 11%.

Lipsa materiilor prime, creșterea prețurilor, tensiunile între furnizori și clienți din ultimul timp, fac ca organizațiile profesionale care reprezintă companii care utilizează materiale pe bază de petrol pentru produse polimerice  și cauciuc sa se teama de consecințele asupra recuperării dupa socul provocat de COVID. Întârzierile în livrari, înmulțirea cazurilor de forță majoră, dificultăți logistice sunt elementele pentru care Uniunea Națională a Cauciucului și Polimerilor (SNCP) din Franta consideră că situația a devenit critică pentru multi procesatori de mase plastice si cauciuc

Crizei de mase plastice i se adauga probleme de disponibilitate a cuprului, ceea ce pune probleme de pret si livrari fabricantilor de cablaje. Se constata de asemenea o scumpire notabila a importurilor de otel, minereuri si de elemente de aliere care pun probleme in plus pentru industria auto europeana.

***

Problemele de aprovizionare de dimensiuni internationale, care au la origine semiconductorii sau materiale primare pentru procesarea pieselor din mase plastice, cauciuc sau otel, i-au afectat puternic pe cei doi constructori de automobile din tara ca si pe multi furnizori locali de componente. Consiliului Director al ACAROM a analizat cu atentie situatia creata, hotarand ca ACAROM sa contacteze urgent Ministerul Economiei pentru a stabili actiunile interne necesare, dar si pentru implicarea ministerului la elaborarea masurilor pe care Uniunea Europeana le proiecteaza pentru contracararea dificultatilor de sourcing din industria auto.  ACAROM va intensifica in acest ultim scop colaborarea cu ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile), al carui membru este.

Surse consultate : ACEA, Roland Berger, Les cahiers du cercle des economistes, AlixPartners,IHS Markit, Deloitte, FIEV, Les Eschos, L’ Argus automobile, L’usine nouvelle, Polyvia.

21.05.2021

ACAROM