Primul Maraton de business CCIFER „rePORNIM ECONOMIA” dedicat industriei auto a avut loc între 4 și 7 octombrie la Pitești, Râmnicu Vâlcea și Craiova

Un prim proiect ce decurge din parteneriatul ACAROM cu comunitatea de afaceri franco-româna.

În perioada 4 – 7 octombie 2021 a avut loc Maratonul de Business „rePORNIM ECONOMIA”, primul maraton CCIFER-ACAROM dedicat industriei auto. Astfel, s-au desfășurat în trei centre economice din sudul țării, Pitești, Râmnicu Vâlcea și Craiova, 10 reuniuni dedicate industriei auto din România și lanțului de valoare creat de principalii investitori francezi la nivel local.

300 de participanți au fost prezenți la întâlniri B2B, vizite și prezentări tehnice ale companiilor Dacia, Vilmar, Faurecia Ramnicu Valcea, Corom, Ford, Hella Technical Center și Valeo Sisteme Termice. În cadrul maratonului au avut loc, de asemenea, întâlniri de lucru cu Universitatea din Pitești și Universitatea din Craiova, precum și reuniuni cu autoritățile publice locale. Principalele subiecte pe agenda reuniunilor cu autoritățile publice au cuprins oportunităților locale și proiectele de investiții, educația, dezvoltare sustenabilă, smart city și dezvoltarea sectoarelor cheie.

„Am organizat pentru prima dată un maraton dedicat industriei auto din 3 motive. În primul rând, pentru că România este al optulea constructor de automobile în Europa. Această industrie reprezintă 14% din PIB și 26% din exporturi, cu peste 500 000 de vehicule în fiecare an și 300.000 de locuri de muncă directe.  De asemenea, 51% din investițiile franceze în România sunt în industrie și o mare majoritate dintre ele în industria auto: investitorii cei mai cunoscuți în acest sector sunt Dacia-Renault, Michelin, Valeo și Faurecia. Nu în ultimul rând, CCIFER construiește un parteneriat cu ACAROM pentru a ajuta companiile să fructifice oportunitățile de afaceri în sectorul auto. Acest maraton este o primă acțiune ce decurge din acest parteneriat.” – François Coste, Președinte CCIFER

Reuniunea „Atractivitatea economică a municipiului Craiova și a zonei metropolitane” s-a desfășurat cu prezența E.S. Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România : „Maratonul de Business este o iniţiativă CCIFER pe care o apreciem în mod deosebit, pentru că ne permite să  descoperim noi destinații și să ne concentrăm pe o regiune, pe o industrie anume atât din punct de vedere teritorial, geografic cât și din punct de vedere tematic. [Ambasada si serviciile sale] vă stau la dispoziţie pentru a pune bazele unei colaborări cu Franţa în ceea ce priveşte investiţiile, dar şi pentru a face legătura cu un ecosistem de IMM-uri franceze care sunt din ce în ce mai interesate de România, având în vedere că Europa face parte din proiectul nostru comun.”

  • Le mulțumim sponsorilor care au susținut acest Maraton : BRD – Groupe Société Générale, Cabinet d’Avocats Gruia Dufaut, Catinvest, Groupama, Groupe Renault, Michelin, Tiab și Total Energies, precum și  partenerilor noștri ACAROM, Camera de Comerț și Industrie Dolj, Camera de Comerț și Industrie Argeș.

Vă invităm să descoperiți mai jos prioritățile autorităților publice pentru județul Argeș

–       În materie de transport și eficientizare energetică, există două proiecte finanțate ce vizează achiziționarea de aproximativ 400 de autobuze electrice și 200 de autobuze hibrid.

–       În 2021, s-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transportul Public Pitești.

–       În materie de eficacitate energetică, are loc eficientizarea Bazinului Olimpic.

–       Exista finanțări nerambursabile pentru alte unități de învățământ – Colegiul Tehnic Armand Călinescu și o grădiniță cu program prelungit.

Proiectele de modernizare în domeniul sănătății în Județul Argeș

–       Există proiecte în derulare cu finanțare de la Consiliile județene sau cu finanțare europeană. Spitalele pot aplica pentru fonduri europene în vederea creșterii capacității de lupta împotrivă Covid (multe spitale au aplicat pentru terapie intensiva și oxigen).

–       Pe partea de infrastructură de sănătate, este nevoie de implicarea mediului de business, iar o nevoie punctuală ar fi consultanța pentru centrul medical de permanență. Exista o mare nevoie de sprijin la nivelul spitatelor: reabilitare, refacerea instalațiilor electrice sau extinderea unor noi corpuri de clădire.

–       În domeniul de sănătate din Pitești se urmărește cu priotate înființarea de cabinete școlare, înființarea unui centru medical de permanență pentru a reduce presiunea pe AȚI și a două dispensare medicale în zona Războieni și zona Nord.

Dezvoltarea zonei metropolitane Pitești pentru stimularea forței de muncă și a investițiilor

  • Se urmărește consolidarea parteneriatului public-privat la nivelul județului Argeș, pentru proiecte precum înființarea unui parc industrial și construirea unei parcări industriale. Este nevoie de sprijin pentru un incubator de afaceri.
  • Pentru atragerea fortei de muncă, există fonduri nerambursabile pentru proiecte de consiliere și sprijin în carriere, care să completeze bursele pe care mediul de afaceri le oferă  studenților și care cresc rata de angajare a tinerilor (BRD, Dacia-Renault, Tiab, ACAROM).

Prioritățile autorităților publice pentru județul Dolj

Dolj este unul din primele 5 judete privind absorbția fondurilor europene în România. La nivelul județului există un portofoliul de proiecte și se așteaptă cadrul de  finanțare pentru accesul la finanțare.

  • Programul Anghel Saligny reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea locală, județul Dolj fiind eligibil pentru tranziția justă.
  • Strategia de dezvoltarea a județului cuprinde 2 parcuri industriale aduse la capacitate maximă și  extinderea cu un nou parc industrial în Craiova, dar și în orașe precum Calafat sau Filiași.
  • Aeroportul local este, de asemenea, în curs de a dezvolta o nouă zonă de cargo, a unei noi zone de transport modal și a unei conexiuni cu un drum expres.
  • Proiecte în lucru: Spitalul regional, un parc tehnologic IT, un High tech park (studiu de fezabilitate pentru un incurbaot de afaceri) 3 platforme de colectare legume-fructe.

Proiecte și priorități la nivelul Municipiului Craiova :

Municipiul Craiova are un portofoliu de 82 de proiecte. Spitalul de pediatrie va fi un proiect finanțat prin PNRR (se asteapta ghidurile de finanțare penru programele operaționale).

– Regândirea unei noi strategii pentru încălzirea orașului, pentru care se află în lucru,  la Univesitatea din Craiova, un studiu pentru identitifcare de variante alternative de încălzire.

– focus pe parcurile industriale

– Craiova are o abordare de încurajare a investițiilor străine, acordând investitorilor anumite beneficii (nu se plătesc taxe locale, utilități la poarta fabricii, chirii mici, asistență la instalare). Aceste măsuri urmăresc creșterea locurilor de muncă și scăderea șomajului.

– Un al treilea parc industrial  se vă deschide în curând (investitor turc validat).

Despre CCIFER

Fondată în 1996, CCIFER este membră a rețelei de 124 de Camere de Comerț, Industrie și Agricultură Franceze în lume, numărând peste 37 000 de membri, în 95 de țări. Prezenți în toată țara, deseori lideri în sectorul lor de activitate, investitorii francezi s-au instalat în România încă de la începutul anilor 90, dezvoltând un parteneriat durabil cu întreprinderile românești, contribuind cu capital și savoir-faire și beneficiind de o piața în creștere și de un factor de competitivitate globală. CCIFER numără în prezent 550 de membri, a căror cifră de afaceri cumulată însumează 18 miliarde de euro și care au creat peste 125 000 de locuri de muncă directe. Comunitatea franco-română este diversă, reunind, pe lângă investitorii francezi, și companii cu capital românesc, antreprenori și asociații, în toate sectoarele de activitate. În prezent, Franța este al treilea investitor din România, cu un stoc al investițiilor directe de 8,5 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *