Pozitie ACAROM – propunere taxare 1% din cifra de afaceri – taxa de solidaritate

Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania – ACAROM a luat act cu surpindere de intentia autoritatilor nationale de a introduce o taxa de solidaritate in cuantum de 1% din Cifra de Afaceri (CA) a companiilor cu CA de peste 100 de milioane de euro.

In contextul economic actual, in fapt o intersectare a 4 crize: pandemia COVID 19, lipsa de componente electronice, cresterea preturilor la energia electrica si gaze naturale, cresterea preturilor la materii prime, la care putem adauga inflatia in crestere; evenimente cu un impact puternic negativ asupra sectorului auto national, ACAROM considera ca total inoportuna impunerea de noi taxe companiilor.

Dupa doi ani succesivi de scadere a cifrei de afaceri, avand la orizont provocari majore  pentru sectorul auto (electrificare, decarbonizare, noi schimbari in mobilitate) impunerea unei noi taxe, nu va face altceva decat sa impovareze si mai mult bugetele companiilor.

Lipsa de predictibilitate fiscala sau legislativa, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu si lung inainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto national, ducand la renuntarea la planurile de investitii in curs, la scaderea atractivitatii Romaniei ca posibila destinatie pentru proiecte noi, implicit la pierderea unui numar important de locuri de munca.

Consideram ca numai avand un dialog deschis, corect cu autoritatile nationale, putem contribui efectiv si eficient la cresterea economica, la cresterea gradului de competitivitate si la dezvoltarea durabila a Romaniei.

Despre ACAROM
Asociația Constructorilor de Automobile din Romania – ACAROM, reprezentant al industriei auto naționale, însumează peste 170 de companii inclusiv DACIA si FORD, organizații si instituții cu activități in sectorul auto.
Industria auto românească, a generat in 2020 o cifra de afaceri de 26.4 miliarde euro, 14% din produsul intern brut, deține o pondere de 26% din totalul exporturilor nationale, avand peste 230.000 angajati direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *