Masa rotunda ACAROM « Resursa umana pentru operare si mentenata roboti, mecatronica si automatizari pentru industria auto »

Masa rotunda  « Resursa umana pentru operare si mentenata  roboti, mecatronica si automatizari pentru industria auto »

In data de 12 decembrie 2017, s-a desfasurat la sediul ACAROM a doua masa rotunda zonala pe tema « Resursa umana pentru operare si mentenata  roboti, mecatronica si automatizari pentru industria auto ». Au participat specialisti in domeniile respective de la Automobile Dacia, Subansamble Auto, Gic Nosag,  Adient Metal, Electroarges, CATopoloveni si alte companii din zona Arges,  prof. dr. ing. Nicolae Viorel – prorector , insotit de cadre didactice de la facultatile de electronica si mecanica a Universitatii Pitesti – UPIT, directoarea Colegiului pentru invatamant tertiar nonuniversitar, prof. Marilena Maria.  La masa  rotunda a participat d-ul Calin Bertea Hanganu, consilier pe probleme de invatamant dual in Aparatul Primului Ministru Mihai Tudose.

Initiativa ACAROM pe tema de mai sus deriva din evolutia rapida a  conceptului INDUSTRIE 4.0 prinde contur in zona noastra,  datorita, in primul rand programului Dacia de crestere a procentului de robotizare , dar si intensificarii dotarii cu roboti industriali a altor companii auto. Inzestarea companillor cu roboti industriali pune probleme de asigurarea de specialisti, tehnicieni si operatori specializati, al caror numar va deveni important peste 3-4 ani..

Scopul celei de a doua mese rotunde pe aceasta tema a fost de a consulta specialistii din industria auto din zona in legatura cu viziunea lor asupra evolutiei robotizarii, mecatronicii si a automatizarii in industria auto si, in special,  privind pregatirea resursei umane pe palierele de complexitate necesare. Scoala argeseana se pare ca nu a luat inca in studiu aceasta perspectiva.

Discutiile din prima masa rotunda de acum doua luni au pus in evidenta necesitatea inceperea pregatirii de specialisti pe palierele specializarii postuniversitare si de tehnicieni. UPIT dispune de o experienta in privinta  cursurilor postuniversitare si a infiintat Colegiul pentru invatamant tertiar nonuniversitar care este cel mai bine plasat pentru a  pregati tehnicieni pentru operare si mentenate roboti, mecatronica si automatizari.

Au fost prezentate rezultatele analizei raspunsurilor la chestionarul intocmit de catre ACAROM, ale carei concluzii principale au fost urmatoarele :

  • Dacia este si va fi de departe cel mai mare utilizator de ingineri si tehnicieni pentru operarea robotilor industriali in zona Arges; 3 companii utilizeaza deja intre 10 si 100 roboti.
  • Dacia va avea nevoie peste 4-5 ani de zeci de ingineri care sa deserveasca robotii; celelalte companii vor avea nevoie de cca 25 de ingineri de robotica. In acelasi timp Dacia va avea nevoie de sute de tehnicieni pentru exploatare, operare roboti, celelalte companii de multi mai putini.
  • Estimare : Este necesar sa fie scolarizate incepand cu 2018 doua clase de tehnicieni pentru roboti (exploatare, mentenanta),  in regim dual .
  • Este necesara si utila organizarea unor cursuri postuniversitare de specializare in exploatarea si mentenanta robotilor la UPIT .

In cadrul discutiilor, domnul consilier Berdea a facut o foarte interesanta si utila expunerea asupra situatiei actuale a invatamantului dual in tara si a perspectivelor acestuia sugerand actiuni si masuri in vederea  demararii invatamantului dual  in zona Arges, si, in particular, pentru capacitarea Colegiului pentru invatamant tertiar nonuniversitar de la UPIT pentru calificarea de tehnicieni – operare si mentenanta roboti industriali auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *