Ford EcoSport – „Podeaua-fagure” e făcută din hârtie și se inspiră din lumea apicolă pentru a-i proteja șoferului lucrurile de valoare

„Podeaua-fagure” e făcută din hârtie și se inspiră din lumea apicolă pentru a-i proteja șoferului lucrurile de valoare

 

Umilul stup de albine i-a inspirat pe ingineri să dezvolte „podeaua-fagure” – o podea ultraușoară a portbagajului care acoperă un compartiment secret și care poate să susțină de 100 de ori propria sa greutate, un raport rezistență-masă mai bun decât al oțelului.

Dezvoltată pentru noul SUV Ford EcoSport și concepută pentru a ascunde elemente de valoare care pot fi fragile, podeaua ajustabilă cântărește doar 3 kilograme, dar poate să susțină încărcături de până la 300 de kilograme, mai mult decât greutatea totală a trei bărbați de statură medie echipați complet cu măști și costume apicole.

„Natura este un imens laborator de inovare, iar animalele – de la albine la termite – sunt cei mai buni ingineri din lume”, spune Bettina Veith, inginer-șef asistent al proiectului Ford EcoSport. „Capacitatea structurilor de tip fagure de a oferi un grad ridicat de rezistență fără să pluseze cu o greutate mare a fost deja utilizată cu succes în industria aerospațială, în aviație și în structura mașinilor sport, ceea ce face ca această alegere să fie una naturală atunci când e nevoie de o platformă super-rezistentă pentru podeaua portbagajului lui EcoSport”.

Pentru a crea „podeaua-fagure”, inginerii au intercalat între două straturi ușoare și rezistente de fibră din sticlă un strat de celule de tip fagure construite din hârtie reciclată și lipite cu un adeziv pe bază de apă. Această soluție ultraușoară oferă beneficii la nivelul consumului de carburant.

Vânzările de SUV-uri Ford la nivel european au depășit în premieră anul trecut borna de 200.000 de unități. Până la finalul lunii noiembrie 2017, compania a vândut cu 24% mai multe SUV-uri, inclusiv cu 12% mai multe exemplare EcoSport, cu 25% mai multe exemplare ale lui Kuga și cu 94% mai multe unități ale modelului Edge.

Mai multe informații despre noul Ford EcoSport, care oferă motoare puternice și eficiente diesel și pe benzină, un sistem de tracțiune integrală Intelligent All Wheel Drive și conectivitate sofisticată SYNC 3: http://ecosport.fordpresskits.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *